Чому хліб зайвий на нашому столі?

В цій статті буде йти мова не лише про дріжджевий хліб, а загалом про продукти, вироблені із зерна злаків - випічка, крупи, макарони. страви з прісного тіста тощо. Яка б не була рецептура приготування, калорійність і хімічний склад готового продукта змінюється мало.
Хліб вперше з'явився в раціоні людей близько 10 тисяч років тому з переходом до землеробства. Землеробство почалося з вирощування зернових злаків - ячменю, пшениці, рису. Ці культури домінують в землеробстві і в наш час.
З того часу люди отримали досить калорійний і надійний харчовий ресурс. Продукти із зерна і борошна, багаті легко засвоюваними вуглеводами, здатні забезпечити будь-яку потребу в калоріях. Не менш важливою стала і ще одна перевага вирощування зернових - на той час не були відомі способи тривалого зберігання продуктів, окрім сушки і соління. А зерно, на відміну від м'яса чи овочів, дуже легко зберігати до наступного врожаю і навіть довше. Достатньо лише захистити його від вологи і гризунів.
Отож, хліб та крупи посіли чільне місце в харчуванні населення.
Ще 150-200 років тому висока калорійність їжі була цілком виправданою. Наприклад, в ті часи український селянин споживав 4000-5000 ккал на добу, але ці калорії витрачались. Для порівняння - це енергетичні потреби професійного футболіста. Відповідно до високих запитів щодо калорійності сформулалась і українська заціональна кухня - вона насамперед дбає про калорійність. Подовий хліб, пироги, паски, пампушки, пшенична кутя, вареники, галушки, млинці, каші... все це дуже ситне.
Сучасна ж людина зазвичай потребує вдвічі менше калорій - лише 2000-2500 ккал. Замість важкої праці в полі - лише похід в супермаркет, та й то не щодня. Але ж традиції харчування мало змінились. Ми не уявляємо свій стіл без чогось, приготованого із зерна - сніданок без каші чи мюслів, борщ на обід без скибки хліба (не однієї, звісно), вечерю без макаронів, або чай/каву без пиріжка чи печива.

Результат щоденного надлишку калорій - невпинне нарощування зайвих кілограмів.
Отже, якось непомітно сталось так, що революційний винахід, який свого часу врятував людство від голоду - в наш час обернувся нам на шкоду.
Здавалося б, саме час критично переглянути наші звички і традиції? Однак цього не відбувається. З традиціями і звичками більш-менш зрозуміло - вони для того й існують, щоб їм слідували. Але й чимало дипломованих дієтологів вперто продовжують переконувати, що хліб - це добре і це корисно. Головні аргументи такої точки зору:
- ці продукти багаті харчовими волокнами (клітковиною), які сприяють травленню,
- містять багато протеїну,
- є важливим джерелом селену
Давайте подивимось, чи це справді так. Нижче наведений склад різних сортів хліба. Використані дані, що надає Департамент сільського господаства США (USDA):
- Калорійність - 266 ккал
- Протеїн - 8.85 г
- Вуглеводи - 49.42 г
- Харчові волокна - 2.7 г
- Селен - 22 мкг
- Калорійність - 259 ккал
- Протеїн - 10.65 г
- Вуглеводи - 46.06 г
- Харчові волокна - 4.4 г
- Селен - 23.8 мкг
- Калорійність - 259 ккал
- Протеїн - 8.5 г
- Вуглеводи - 48.3 г
- Харчові волокна - 5.8 г
- Селен - 30.9 мкг
- Калорійність - 274 ккал
- Протеїн - 10.67 г
- Вуглеводи - 47.54 г
- Харчові волокна - 4 г
- Селен - 28.8 мкг
- Калорійність - 157 ккал
- Протеїн - 5.76 г
- Вуглеводи - 30.68 г
- Харчові волокна - 1.8 г
- Селен - 26.2 мкг
- Калорійність - 148 ккал
- Протеїн - 5.95 г
- Вуглеводи - 29.89 г
- Харчові волокна - 3.9 г
- Селен - 36.1 мкг
Харчові волокна
За даними Американської Асоціації Серця (American Heart Association), мінімальна потреба дорослої людини в харчових волокнах складає 25г на добу. Щоб отримати таку кількість харчових волокон, треба з'їсти 570г цільнозернового (1479ккал) або 430г житнього хліба (1114ккал). Очевидно, що пів-кілограма хліба за день - це занадто, це більше половини добової потреби в калоріях.

Тепер розглянемо альтернативні джерела харчових волокон - овочі, фрукти і ягоди. Для прикладу наведу склад найбільш поширених:
- Калорійність - 23 ккал
- Протеїн - 1.26 г
- Вуглеводи - 5.47 г
- Харчові волокна - 1.9 г
- Селен - 0.6 мкг
- Калорійність - 35 ккал
- Протеїн - 2.37 г
- Вуглеводи - 7.13 г
- Харчові волокна - 3.3 г
- Селен - 1.6 мкг
- Калорійність - 28 ккал
- Протеїн - 1.48 г
- Вуглеводи - 6.4 г
- Харчові волокна - 3 г
- Селен - 0.4 мкг
- Калорійність - 31 ккал
- Протеїн - 0.99 г
- Вуглеводи - 6.03 г
- Харчові волокна - 2.1 г
- Селен - 0.1 мкг
- Калорійність - 52 ккал
- Протеїн - 0.26 г
- Вуглеводи - 13.81 г
- Харчові волокна - 2.4 г
- Селен - 0 мкг
- Калорійність - 52 ккал
- Протеїн - 1.2 г
- Вуглеводи - 11.94 г
- Харчові волокна - 6.5 г
- Селен - 0.2 мкг
Вміст харчових волокон в різних видах овочів і фруктів дещо відрізняється, але в середньому складає 2.5г/100г, а калорійність овочів 25-30ккал, фруктів 45-50ккал.
Отже, добову норму харчових волокон нам надасть 1кг овочів і фруктів. 600-650г овочів і 350-400г фруктів на добу - це той мінімум, який маємо споживати, щоб називати своє харчування здоровим. Разом з овочами і фруктами ми отримаємо не більше ніж 350-400ккал.
Протеїн
Дійсно, в зернових продуктах досить високий вміст протеїну. Але проблема в тому, що біологічна цінність цього протеїну вкрай низька через малий вміст лізину - однієї з незамінних амінокислот. Вміст лізину в ньому складає менше половини від оптимального. Відповідно, менше половини такого протеїну може бути використано для синтезу нашого власного протеїну (якщо дефіцит лізину не буде компенсований його надлишком в інших продуктах).
пшениця | 40.2% | |
пшеничне борошно | 32% | |
овес | 46% | |
жито | 47.6% | |
ячмінь | 47.2% | |
рис | 58% |
Як бачимо, біологічна цінність протеїну пшеничного борошна ще нижча, ніж в цільному зерні. Чому так? В різних частинах зерна - в оболонках, в зародку і в ендоспермі протеїн відрізняється за своїм складом. Під час помолу від борошна відділяють зародок і оболонки, а разом з ними і кращий за складом протеїн. В борошні залишається лише глютен, в якому тільки третина лізину від потреби. Отже, краще вибирати цільнозерновий хліб або житній.
Селен
Селен - це один з необхідних для обміну речовин мікроелементів. Він приймає участь в багатьох біохімічних реакціях в якості каталізатора. Селен покращує функцію серцевого м'яза, імунної системи, щитовидної залози, позитивно впливає на репродуктивну функцію як чоловіків, так і жінок.
В деяких країнах, напр. в Фінляндії, законодавство зобов'язує фермерів збагачувати селеном корми для тванин і використовувати селеновмісні мінеральні добрива.
Добова норма - 50-55 мкг для дорослої людини. Для покриття такої потреби достатньо 150-200г хліба.
Проте це не єдине і не найкраще джерело селену. Овочі і фрукти, попри низький вміст селену, при достатній їх кількості, здатні забезпечити до половини добової потреби.
Але найкращі джерела селену - це продукти тваринного походження, риба і морепродукти. Адже, окрім селену, вони постачають на 100% повноцінний протеїн, а також багато інших речовин, яких замало в рослинній їжі - мікроелементи, жиророзчинні вітаміни, омега-3.
3485% добової потреби |
- Калорійність - 659 ккал
- Протеїн - 14.32 г
308% добової потреби |
- Калорійність - 348 ккал
- Протеїн - 58.94 г
162% добової потреби |
- Калорійність - 171 ккал
- Протеїн - 23.7 г
144% добової потреби |
- Калорійність - 582 ккал
- Протеїн - 19.33 г
119% добової потреби |
- Калорійність - 264 ккал
- Протеїн - 24.6 г
96% добової потреби |
- Калорійність - 208 ккал
- Протеїн - 24.62 г
92% добової потреби |
- Калорійність - 264 ккал
- Протеїн - 23.36 г
81% добової потреби |
- Калорійність - 226 ккал
- Протеїн - 21.98 г
69% добової потреби |
- Калорійність - 91 ккал
- Протеїн - 17.37 г
63% добової потреби |
- Калорійність - 567 ккал
- Протеїн - 16.96 г
61% добової потреби |
- Калорійність - 184 ккал
- Протеїн - 29.23 г
56% добової потреби |
- Калорійність - 161 ккал
- Протеїн - 30.22 г
55% добової потреби |
- Калорійність - 142 ккал
- Протеїн - 12.47 г
46% добової потреби |
- Калорійність - 534 ккал
- Протеїн - 18.29 г
43% добової потреби |
- Калорійність - 365 ккал
- Протеїн - 20.16 г
31% добової потреби |
- Калорійність - 151 ккал
- Протеїн - 12.5 г
26% добової потреби |
- Калорійність - 228 ккал
- Протеїн - 19.6 г
22% добової потреби |
- Калорійність - 81 ккал
- Протеїн - 10.45 г
21% добової потреби |
- Калорійність - 28 ккал
- Протеїн - 2.16 г
21% добової потреби |
- Калорійність - 574 ккал
- Протеїн - 15.31 г
17% добової потреби |
- Калорійність - 574 ккал
- Протеїн - 29.84 г
12% добової потреби |
- Калорійність - 223 ккал
- Протеїн - 16.78 г
11% добової потреби |
- Калорійність - 142 ккал
- Протеїн - 8.96 г
9% добової потреби |
- Калорійність - 654 ккал
- Протеїн - 15.23 г
6% добової потреби |
- Калорійність - 63 ккал
- Протеїн - 5.25 г

Рекордсмен за вмістом селену - бразильський горіх - 1917 мкг на 100г! З ним треба бути обережним, оскільки в значному надлишку селен стає токсичним. Бразильських горіхів достатньо всього 8-10г на день (2-3шт). Продукт екзотичний і недешевий, але 1кг вистачить на кілька місяців.
Прибічникам веганських дієт заради надходження селену хліб і злакові продукти треба вживати. Перевагу краще надавати цільнозерновим. Дослідження показали, що серед усіх зернових найкращий коефіцієнт біодоступності селену має пшениця. Тому оптимально - цільнозерновий пшеничний хліб, пшенична перловка, цільнозернові пшеничні макарони.
Ці продукти краще поєднувати з бобовими - квасоля, горох, сочевиця. Справа в тому, що злаки дефіцитні по лізину, зате багаті на іншу незамінну амінокислоту метіонін, а бобові - навпаки, дефіцитні по метіоніну, але багаті на лізин. При їх поєднанні спрацьовує ефект "комплементарності" протеїнів - вони взаємно компенсують нестачу незамінних амінокислот, підвищуючи загальну харчову цінність суміші. Оптимальне співідношення злаки:бобові - 40:60. Не обов′язково обидва продукти мають бути в одній тарілці, їх можна вживати з інтервалом в кілька годин, наприклад, вермишель на сніданок і квасолю на обід.
Також варто подумати про селеновмісні вітамінно-мінеральні комплекси.
Висновок
Отже, хліб і інші продукти зі злаків:
- мають надто високу калорійність,
- цільнозернові продукти, майже не поступаючись звичайним за калорійністю, не мають вагомих переваг над ними, окрім вдвічі більшого вмісту харчових волокон,
- містять протеїн, за складом далекий від повноцінного,
- не перевершують овочі і фрукти за вмістом мінералів і мікроелементів,
- не можуть конкурувати з ними за вмістом жодного з вітамінів чи антиоксидантів,
- хоча вони багаті на окремі корисні речовини, як харчові волокна чи селен, але в обох випадках мають кращу альтернативу.
Загалом, ці продукти є скоріше шкідливими, ніж корисними. Тож, НЕ ХЛІБОМ ЄДИНИМ.